Tekencursus bij de Inloop, met een persoonlijke noot er in

Echt superleuk, een tekencursus door tekendocente Mona van Almenkerk. Met als einddoel een expositie op de open monumentendag . Voor de eerste les werken met het thema kwetsbaarheid. Tekens van kwetsbaarheid zijn ziekte, laten zien wie je bent, ouderdom, eenzaamheid, kinderen, dieren, delen van emotie, woorden en werksituatie, sociale media.

We gingen golven schilderen met ecoline. We leerden dat ecoline mooi werkt met veel water en kleuren vloeien in elkaar. We maakten een rondje waar we allemaal een titel geven aan elkaars werk. Titels die er aan mijn werk werden gegeven zijn vloedgolf, up and down vrolijk, zomerstorm, lef, alles op een rij, golven, vrolijk, regenboog roze circuit en hoge golf. Titel die ik uiteindelijk zelf verzon is: Ik voel me up and down, vrolijk als ik een vloedgolf zie. Mijn tekening was een golf, hoogtes en dieptes, zo is mijn leven.

De tweede les kregen we hartenkaartjes die konden we overtrekken en inkleuren met potlood met een draaiende beweging waardoor je wolkjes kreeg. Met een andere kleur met dezelfde draaiende beweging tekenden we bijvoorbeeld een schaapje in het hartje. Een andere oefening vanuit het midden naar buiten in het hartje in één beweging dat het een bloem werd. Weer een andere oefening was strepen van onder naar boven. Allemaal kleine streepjes als regen is de volgende oefening. Een echte van Gogh dus . Kleine stipjes van het één naar het andere. Laatste oefening is een hartje met kleine bolletjes die je inkleurt met potlood.

 De laatste les begonnen we met het thema kwetsbaarheid. We kregen allemaal een linnen doek om met acryl op te schilderen, voor de expositie van de open monumentendag. Ik schilderde een kwetsbaar meisje. Geïnspireerd door het prachtige voor mij aansprekende werk van Edvard Munch “de Schreeuw” (ff googele) Ik maakte er de onderstaande tekst bij. Zo nu weet u nog meer van mij.

Zo alleen,
zoveel pijn.
Help mij!
Zie mij!

 

Naast mij begint iemand een soort van ganzenbord te maken met spullen die je nodig hebt als iemand ouder wordt. Zoals een rollator of incontinentiemateriaal. Ook was er iemand die werkt met teksten. Een ander maakte een put met bloemen eruit. Ieder werkte het thema op eigen wijze en het was geweldig om te doen. En tevens bracht de hele cursus je dichter bij jezelf. We spraken er met pastor Leny over.

Mona gaf aanwijzingen hoe we onze werken konden verbeteren. De tekencursus was leuk en leerzaam. Ik maakte een ondertitel voor mijn werk.

 

 

 

Kwetsbaarheid

Tot de volgende keer,

Groetjes vanuit de Inloop,

Sonja

Menu